jjcc1914 發表於 2010-11-3 02:34

數字接龍(四字詞) <請支持吓>

因之前接龍太複雜,現在改變玩法,謝謝。

規則:

1. 必須為四字詞.

2. 四字中必須有至少一字承接樓上.

3. 可用數字(大,小兩種寫法不拘,只限1至9):
零,半,兩,幾,一,二,三,四,五,六,七,八,九,十,廿(20),卅(30),百,千,萬,億(1x10^8),兆(1x10^12),分(0.1),厘(0.01),毫(0.001)

4. 除了上述的之外其他不得使用

5. 禁止九因歌乘法口訣.

6. 禁止純粹數字.引用:
例如:一萬一千7. 禁止使用曆法,年份.

8. 禁止用量詞,金錢數量.引用:
例如: (即係數物件,如: 一台機器,十台機器,...)   (專有名稱除外,如: 十二生肖,十二指腸)

現在開始:

一目十行

jjcc1914 發表於 2010-11-18 00:22

原帖由 jerso 於 2010-11-17 15:01 發表 http://www.hk148forum.com/images/common/back.gif
指插飽魚 :victory:
師兄:
呢度玩法係續樓上最後一個數字

接法可以係:

千方百計

Yeah仔 發表於 2010-11-3 12:45

做乜又整多個相同post咁多舊魚?:148cc_confused: :148cc_confused: :148cc_confused:

ballballlover 發表於 2010-11-3 15:02

jjcc1914 發表於 2010-11-4 00:27

原帖由 Yeah仔 於 2010-11-3 12:45 發表 http://www.hk148forum.com/images/common/back.gif
做乜又整多個相同post咁多舊魚?:148cc_confused: :148cc_confused: :148cc_confused:

呢個唔同玩法o架,之前果個係接住樓上最尾一個字,呢個仲簡單,求其打個四字詞,入面有(香港一世發論壇)其中一個字就得

並非重覆帖文

jjcc1914 發表於 2010-11-4 00:34

原帖由 ballballlover 於 2010-11-3 15:02 發表 http://www.hk148forum.com/images/common/back.gif
JJ兄, 巳有一個相同標題置頂, 如無特別理由, 這個相同標題會在半天後刪掉:handshake

我原意是想搞多個另一玩法嘅接龍遊戲,等多D巴打回帖,整旺個網

其他高人氣嘅討論區,佢地刀唔只一種接龍遊戲,有D直情開接龍區,佢地刀係增加CLICK COUNT。

波版主如認為一個已足夠,可以刪掉,我沒有異議

ballballlover 發表於 2010-11-4 00:59

ballballlover 發表於 2010-11-4 01:02

jjcc1914 發表於 2010-11-4 01:18

發達奇想:148yikes: :148yikes:

{石仔、波版主:謝謝:handshake :handshake )

jjcc1914 發表於 2010-11-4 01:29

港人治港:L :L

jjcc1914 發表於 2010-11-5 21:15

論盡骨女:) :)
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 數字接龍(四字詞) <請支持吓>