香港一世發論壇

標題: 召 妓 指 南 網 站 老 闆 囚 18 月 [打印本頁]

作者: k510i    時間: 2008-5-16 11:48
標題: 召 妓 指 南 網 站 老 闆 囚 18 月
召 妓 指 南 網 站 老 闆 囚 18 月
【 本 報 訊 】 網 絡 公 司 老 闆 聘 用 大 量 人 手 , 經 營 色 情 網 站 Best161.com , 每 月 收 取 妓 女 及 男 妓 600 元 替 他 們 在 網 上 宣 傳 , 供 尋 歡 客 按 圖 索 驥 , 變 相 成 為 召 妓 指 南 , 三 年 間 賺 取 1,200 萬 元 。 淫 網 老 闆 昨 在 區 域 法 院 被 判 囚 18 個 月 , 六 名 負 責 攝 影 及 運 作 的 員 工 , 獲 輕 判 社 會 服 務 令 180 小 時 及 罰 款 兩 萬 元 , 成 為 同 類 案 中 首 次 有 員 工 遭 定 罪 判 罰 案 件 。 警 方 呼 籲 正 在 求 職 的 青 少 年 , 小 心 選 擇 工 作 , 以 免 誤 墮 法 網 。   記 者 : 陳 詠 詩

七 名 被 告 依 次 為 陳 育 斌 、 黃 子 榮 、 林 耀 聰 、 關  昌 、 李 耀 強 、 郭 安 達 及 周 積 盈 , 年 齡 31 至 49 歲 。
首 被 告 曾 赴 英 國 修 讀 機 械 工 程 , 法 官 認 為 首 被 告 於 案 中 顯 然 是 網 絡 公 司 老 闆 , 負 責 網 站 運 作 , 並 招 聘 其 他 被 告 , 第 二 被 告 負 責 設 計 網 頁 , 第 三 至 五 被 告 替 妓 女 拍 照 , 第 六 被 告 負 責 相 片 後 期 處 理 , 第 七 被 告 負 責 網 頁 運 作 。

每 月 純 利 10 萬 元

除 首 被 告 陳 育 斌 ( 右 一 ) 被 判 囚 外 , 其 餘 被 告 ( 蒙 面 者 ) 均 判 社 會 服 務 令 。   資 料 圖 片

法 庭 曾 於 05 年 就 首 宗 同 類 案 件 判 刑 , 判 兩 名 淫 網 搞 手 緩 刑 , 而 本 案 犯 案 時 間 由 03 年 2 月 至 06 年 5 月 , 首 宗 案 件 其 間 已 判 刑 , 法 官 認 為 被 告 不 應 辯 稱 對 法 律 無 知 , 並 指 本 案 嚴 重 , 規 模 龐 大 , 歷 時 逾 三 年 , 證 據 顯 示 曾 有 大 量 妓 女 使 用 網 站 服 務 , 每 月 純 利 達 10 萬 元 , 其 間 曾 有 650 萬 元 存 進 首 被 告 戶 口 , 相 信 為 廣 告 收 入 。
法 官 更 指 , 替 妓 女 宣 傳 可 阻 止 妓 女 繼 續 地 下 工 作 , 但 香 港 社 會 較 保 守 , 不 容 妓 女 賣 廣 告 。 英 國 曾 修 例 准 予 妓 女 賣 廣 告 , 致 賣 淫 事 業 大 規 模 運 作 , 而 在 港 賣 淫 的 多 為 內 地 非 法 來 港 女 子 , 替 妓 女 賣 廣 告 的 做 法 , 可 能 令 背 後 的 犯 罪 集 團 繼 續 隱 藏 犯 案 。
作者: ballballlover    時間: 2008-5-16 17:32
作者: 肥佬    時間: 2008-5-16 19:44
咦.................乜係鼻屎壹碌壹咩, 唔係一路發牙
作者: Dane    時間: 2008-5-16 19:49
:   他朝6粥也相同 ......... :148clap[1]:
作者: 肥佬    時間: 2008-5-16 20:46
原帖由 Dane 於 2008-5-16 19:49 發表
:   他朝6粥也相同 ......... :148clap[1]:   

睇吓今年系咪輪DO佢LOR
作者: ballballlover    時間: 2008-5-17 01:57
作者: ballballlover    時間: 2008-5-17 01:58
作者: 肥佬    時間: 2008-5-17 09:16
原帖由 ballballlover 於 2008-5-17 01:58 發表
算啦,話哂有時都去睇下佢d女,執左就冇得睇喇!

果時咪睇厘DO搵嘢食LOR, (擦擦鞋SIN)
作者: k510i    時間: 2008-5-17 10:49
標題: 回復 3# 的帖子
168..161..daring888..141...這次行動名叫巨網行動....還末上庭....
作者: k510i    時間: 2008-5-17 10:50
睇吓今年系輪到邊個.....
作者: k510i    時間: 2008-5-17 10:53
標題: 警方今日(六月十四日)
原帖由 肥佬 於 2008-5-16 19:44 發表
咦.................乜係鼻屎壹碌壹咩, 唔係一路發牙   

警方今日(六月十四日)在一項名為「巨網」的掃黃行動中採取行動,搗破四個賣淫集團,共拘捕了十六人,當中包括四名集團成員。

警方有組織及三合會調查科探員經過深入調查後,成功鎖定目標集團。警方調查顯示,這些集團將一些住宅單位分間成多個房間,再分租予多名妓女作為賣淫用途以賺取房租。集團亦會聯同一些色情網站之經營者,替妓女刊登營業廣告以賺取費用。

掃黃行動於今年三月至六月進行,今日採取行動,共搜查了港九及新界各區共十一個地點,並拘捕了共十六名人士,包括十五名男子及一名女子,他們年齡介乎二十二至六十一歲。被捕男女中,一名為網站負責人及十一名為網站職員,他們分別屬於五個色情網站,其餘四名被捕人士為四個賣淫集團成員涉嫌出租房間予妓女作為賣淫用途。

警方在行動中,檢走共十四部電腦及九部侍服器作進一步調查。

警方發言人強調,根據刑事罪行條例,任何租客、佔用人或掌管人,准許或容許處所全部或部分經常作賣淫即屬違法,最高可判監七年。而任何人明知而完全或部份依靠另一人賣淫的收入為生,亦屬犯法,最高可判監十年,故任何人士收取報酬協助妓女刊登賣淫廣告,亦需面對刑事責任。

十六名被捕人士仍被扣查作進一步調查。

警察公共關係科新聞公布第三號

2007年6月14日(星期四)
香港時間23時13分
作者: 肥佬    時間: 2008-5-17 13:18
原帖由 k510i 於 2008-5-17 10:49 發表
168..161..daring888..141...這次行動名叫巨網行動....還末上庭....

哦.................拱瓦, THANK YOU, C-HING
作者: 肥佬    時間: 2008-5-17 13:20
原帖由 k510i 於 2008-5-17 10:50 發表
睇吓今年系輪到邊個.....

六月尾, 果個刀着草GA LA
作者: TMS2002    時間: 2008-5-17 13:31
501巴打 咁好似小弟吹水既  怕唔怕
作者: ballballlover    時間: 2008-5-17 21:09
作者: 肥佬    時間: 2008-5-17 22:01
原帖由 ballballlover 於 2008-5-17 21:09 發表
你有冇收錢先?如果冇咪唔可以告你依靠妓女收人為生,咁少判一條罪!

拱畀錢条囡, 又有冇罪0架, 會唔會告協助妓女賣淫牙, BALL兄
作者: Dane    時間: 2008-5-17 22:04
原帖由 ballballlover 於 2008-5-17 01:57 發表
得饒人處且饒人嘛!

呢d 要問 驚方 ....唔關 我同你嘅樹
141 , 148 ...... 全部 1 4 字頭 驚方都唔做
咁 你話 仲有邊間 呢 ...... 我地好似 貼馬佬 咁吹水咋   

作者: 肥佬    時間: 2008-5-18 08:27
原帖由 Dane 於 2008-5-17 22:04 發表

呢d 要問 驚方 ....唔關 我同你嘅樹
141 , 148 ...... 全部 1 4 字頭 驚方都唔做
咁 你話 仲有邊間 呢 ...... 我地好似 貼馬佬 咁吹水咋    

早晨, DANEAIR兄, 好"銀"狠牙你
作者: k510i    時間: 2008-5-18 10:02
原帖由 肥佬 於 2008-5-17 13:20 發表

六月尾, 果個刀着草GA LA   

本報訊】斬斷黑幫財路的「風管行動」,昨晨進行大規模掃黃「壓軸好戲」,派警員放蛇,在旺角區狂掃色情架步及街頭流鶯,大批妓女被捕。今次龐大反黑行動是近年罕見,出動逾三百警力及聯同兩大部門精英執行,一連三日反轉西九龍區掃蕩,主要是打擊黑幫財路,包括除三害及私煙、私油,共有一百三十六名男女被捕,相信黑幫已受沉重打擊「內傷」。
代號「風管行動」由西九龍總區刑事總部策劃,聯同旺角、油尖、深水
作者: 肥佬    時間: 2008-5-18 11:11
今年阿蛇拱早做嘢牙, 搏乜
作者: 龍兄    時間: 2008-5-18 11:30
唔怪得俚排咁少人洗樓啦
作者: SNWong    時間: 2008-5-18 15:30
原帖由 肥佬 於 2008-5-17 22:01 發表

拱畀錢条囡, 又有冇罪0架, 會唔會告協助妓女賣淫牙, BALL兄   

罪加一等, 鼓勵妓女賣淫
作者: SNWong    時間: 2008-5-18 15:33
原帖由 肥佬 於 2008-5-18 11:11 發表
今年阿蛇拱早做嘢牙, 搏乜  

會唔會奧運馬術, 洗太平地洗到8月
等d選手專心比賽, 唔好諗其他
作者: SNWong    時間: 2008-5-18 15:36
原帖由 龍兄 於 2008-5-18 11:30 發表
唔怪得俚排咁少人洗樓啦

d囡囡收入又少d啦
作者: Dane    時間: 2008-5-18 17:46
原帖由 SNWong 於 2008-5-18 15:36 發表

d囡囡收入又少d啦

所以加價 ...69兄 死未
作者: 肥佬    時間: 2008-5-18 22:24
原帖由 SNWong 於 2008-5-18 15:30 發表

罪加一等, 鼓勵妓女賣淫

拱就碌賊LA, 唯有尼輪篤住隻咸魚砵SIN LOR, 69王兄
作者: 肥佬    時間: 2008-5-18 22:28
原帖由 SNWong 於 2008-5-18 15:33 發表

會唔會奧運馬術, 洗太平地洗到8月
等d選手專心比賽, 唔好諗其他

其實關乜樹吖, D外地人嚟DO, 刀係落吧溝囡多GA LA, 佢0地BIN會上一樓一KA, 0徒冷氣
作者: 肥佬    時間: 2008-5-18 22:29
原帖由 SNWong 於 2008-5-18 15:36 發表

d囡囡收入又少d啦

聽D囡講, 尼排真係靜咗D WOR
作者: 肥佬    時間: 2008-5-18 22:31
原帖由 Dane 於 2008-5-18 17:46 發表

所以加價 ...69兄 死未

加價咪唔冷屌姖LOR, DANEAIR兄, 等姖唷屎

歡迎光臨 香港一世發論壇 (http://newhk148forum.com/bbs/) Powered by Discuz! X3.2