香港一世發論壇

標題: [發問] 報告區版規討論: 應否加版規, 歡迎提意見 [打印本頁]

作者: ballballlover    時間: 2010-4-13 17:58
作者: 貼圖區    時間: 2010-4-13 18:26
  ok ar
作者: ballballlover    時間: 2010-4-13 18:37
作者: 10仔    時間: 2010-4-13 20:36
唔......中國人係要比人管嘰。(成龍口吻)

我讚成波板主做法,但唔好訂得太嚴厲。
作者: 推油    時間: 2010-4-13 23:40
作者: jerso    時間: 2010-4-14 03:49
我唔讚成 item 6,  有 item 2, 3, 5  限制住已經足夠
作者: 肥佬    時間: 2010-4-14 08:12
禾冇問題, BALL兄, 尼DO你揸FIT啦
作者: ballballlover    時間: 2010-4-14 09:09
作者: ballballlover    時間: 2010-4-14 09:25
作者: 喵oo    時間: 2010-4-14 11:17
.......宜家都 ok la........和和諧諧.................都唔需要貢多規管...........................
作者: ballballlover    時間: 2010-4-14 11:54
作者: hkshrek    時間: 2010-4-14 17:40
原帖由 jerso 於 2010-4-14 03:49 發表
我唔讚成 item 6,  有 item 2, 3, 5  限制住已經足夠

都係!
如果5個一個小圈子,版主跟邊個做呢
作者: ballballlover    時間: 2010-4-14 18:13
作者: hkshrek    時間: 2010-4-14 19:52
原帖由 ballballlover 於 2010-4-14 18:13 發表

jerso兄, 虎兄話唔使呢條, 咁佢地加埋多章過我, 聽佢話!

波兄好似數錯左喎
你章多,你話事啦
作者: ballballlover    時間: 2010-4-14 21:49
作者: jerso    時間: 2010-4-15 02:37
波兄, please consider item 4
保留標題原汁原味, 有時得啖笑都好
版主可以係標題之前加個提示, say “文不對題”etc, 去提醒網友

Perhaps you can also consider to apply this for item 5
so as to save time for setting up that particular area
提示可以係“廣告”, “惡意搞事”etc
作者: ballballlover    時間: 2010-4-15 09:23
作者: hkhung    時間: 2010-4-15 16:15
我睇波兄的重點是想在主版以報告為主
方便比其他網友交流
而我近來都發現有好多同報告無關的帖(如搵人或一D簡單的推介)
其實你可以在報告區內多開一個子版(發問問題.搵人.介紹邊到好玩)
如果跟報告冇關的,都去子版發帖
咁報告版就會統一D
我個人提議係報告不少於XX多字會好D
怕有D人叫做出報告
但又原全無內容,(如只寫我剛上141,D女咩服務都冇.唔掂)
咁樣我個人覺得唔算係叫一個報告囉
所以要有小小的字數限制可能會比較好
作者: ballballlover    時間: 2010-4-15 17:26
作者: ballballlover    時間: 2010-4-15 17:30
作者: hkhung    時間: 2010-4-15 18:12
原帖由 ballballlover 於 2010-4-15 17:30 發表
如果龍兄個網可以如4台報告區, 可以選擇用 []內標纖排列就更好了.

可以的,只要在後台選擇主題前要下拉模式就得
至於下拉的選擇只要龍兄先行加上再勾就可以了
作者: ballballlover    時間: 2010-4-15 19:36
作者: ballballlover    時間: 2010-4-15 19:53
作者: ballballlover    時間: 2010-4-16 01:20
作者: hkhung    時間: 2010-4-16 01:44
原帖由 ballballlover 於 2010-4-15 19:36 發表
Thank you Hing Hing,

你的意思是否在發新貼時,會有3個選擇,要選好才可以發新主題,我未試過在4台出報告,唔知係點做。

will ask Dragon Hing to check.

冇錯,咁樣大家發帖時只要下拉選擇就得
比較方便
如果你用人手打上去個主題前面
發帖時可能會有C兄會打錯
咁就會麻煩到要版主修改啦
作者: hkhung    時間: 2010-4-16 01:48
原帖由 ballballlover 於 2010-4-15 19:53 發表
依家我笨d,用edit方式為頭版主題加標籤,睇下好好。

但edit唔到龍兄個大波妹

因為龍兄同鳳弟都是管理員,權限比你高
所以你係唔可以修改佢地的帖的
應該係只要比你的權限高
你現在係版主,只要是版主以上(如超版.管理員)
你都唔可以

作者: ballballlover    時間: 2010-4-16 17:08
作者: hkhung    時間: 2010-4-17 00:51
原帖由 ballballlover 於 2010-4-16 17:08 發表
因為龍兄整唔到版面在出主題時分類, 我可以簡單d暫時咁做:

置頂區的主題巳減少了. 我看到有主係報告及"正式內容" 有30個字以上, 我會加分及置頂, 維持頭版約有10個報告置頂, 方面大家睇最新報告. 如有新報要置頂 ...

後台的論壇設置好難可以就咁講就會明白
如果唔識最好搵其他人整好D
我有個提議
就是你把帖置頂時
你留意一下,是可以設定時限的
你帖置頂時設定一個時間,到期就會自動解除
咁樣你可能會方便D
作者: julyxiv    時間: 2010-4-17 01:04
原帖由 ballballlover 於 2010-4-15 17:26 發表
Hung 兄, 我會把你意見溶入版規.

其實我在想, 這裡暫時人流唔多, 報告, 推薦, 發問加起來都唔算多, 暫時可以容納推薦, 發問放在報告區方便大家. 昨日 jerso 兄提過主題前加標題, 呢度第二版都有師兄出過主題 : [資 ...

呢幾日internet short short 地, 上唔到嚟. 睇完後有小小個人意見, 請勿見笑:
除咗1) 2) 3)點之外, 建議加 [指壓] [樓上骨] [走地] etc 呢D "以種類為中心" 的標題, 因為各有所好, 有師兄愛骨, 有師兄愛指壓....

加上呢到指壓資訊較其他版齊, 如果去盡D, 可以直情幫"客戶"做標題, 如 [美妙] [金沙] [濃情] etc etc.  一來客戶高興 (我都想個網多D收入搞好D), 二來可以更加強化自身優點, 拋離對手(友網被一間K壓霸佔一個版, 搞到無咩人發言). 加埋 [樓上骨] [走地] [一樓一] 等資訊方便不同口味師兄, 搵料可以更快. 甚至畀埋地區[旺角] [觀塘走地] 咁 (不過就會好多標題, 不能2全其美)

如果標題做得好, 就唔使拆咁多版 (報告/搵女/推薦....), 講真我估唔少師兄唔止玩一瓣. 或者, 都想試下新野. 拆咗版就有新版主, 個個手法/文化唔同, 好多時話就話同一網址, 但就唔會四處留言 (剩番班非常活躍份子)

以上純個人小小意見
作者: ballballlover    時間: 2010-4-17 10:12
作者: ballballlover    時間: 2010-4-17 10:18
作者: julyxiv    時間: 2010-4-17 11:11
原帖由 ballballlover 於 2010-4-17 10:12 發表
7月14兄,多謝意見,因為本站功能沒有4台先進,不能學4台報報告區在出主題時先選擇分類。折衷辦法是把頭版分兩部份,上面置頂的約9個位置給最新的報告,下面9個位置給其他主題。

因沒有置頂自動功能,只能由版主在 ...

Ball版主唔使咁介意4台, 148用的都係同一個Discuz!, 但太先進反而會變成限制, 我見到ball兄好努力咁加標題, 我估好快各方師都會自動自覺. 只要有人行出一步, 係好的, 其他人自然會跟, 唔夠好的, 會不斷自行改進. set 死標題畀會員揀反而限制咗大家的創意, 始終我地唔係專業, 無人知全世界的口味/用字. 大家睇下高登果邊, 一個咁基本的forum, 慢慢就發展出自己的特性. 根本唔使分版. 亦無標題. 各師兄出post都係想有人睇, 我估會好樂意自發加個有創意同清楚的標題(你一加B嫂, 大家即知係咩事, 無可能預早set個標題叫B嫂). 下下要你老人家親自出手的話, 一人多就會亂.  再講, 睇多2版有咩所謂, 9個置頂, post少就日日都係果9個, post多, 就唔夠用.

如果個個師兄出post都加入易記的標題, 一個search function(如:螢螢)就解決好多問題, 要搵咩囡, 打入去search一search就OK, 根本唔使學4台咁用[tag]

作者: ballballlover    時間: 2010-4-17 11:23
作者: ballballlover    時間: 2010-4-17 12:58
作者: ballballlover    時間: 2010-5-2 17:57
作者: ballballlover    時間: 2010-5-2 18:35
作者: 高大威    時間: 2010-5-2 19:09
原帖由 ballballlover 於 2010-5-2 18:35 發表

請大家發表意見!

Need to set the following as standard format:
1. 有冇得遊後花園 - for reference by 肥版
2. 有冇 3P and 多唔多毛 - for reference by Dan版
3. 有冇得車 and 大唔大Ball - for reference by Ball版
For Tiger, he will eat anything.
作者: ballballlover    時間: 2010-5-3 14:24
作者: hkshrek    時間: 2010-5-3 14:56
原帖由 高大威 於 2010-5-2 19:09 發表

Need to set the following as standard format:
1. 有冇得遊後花園 - for reference by 肥版
2. 有冇 3P and 多唔多毛 - for reference by Dan版
3. 有冇得車 and 大唔大Ball - for reference by Ball版
For  ...

有無 dup 骨
作者: ballballlover    時間: 2010-5-3 15:06
作者: hkshrek    時間: 2010-5-3 15:51
原帖由 ballballlover 於 2010-5-3 15:06 發表

正骨定邪骨??

正中帶邪,邪中帶正 都得
作者: ballballlover    時間: 2010-5-3 16:38

歡迎光臨 香港一世發論壇 (http://newhk148forum.com/bbs/) Powered by Discuz! X3.2