香港一世發論壇

新界區 元朗 | 上水 | 粉嶺 | 大埔 | 葵涌 | 荃灣
九龍區 長沙灣 | 深水步 | 太子 | 大角咀 | 旺角 | 油麻地 | 佐敦 | 尖沙咀 | 紅磡 | 土瓜灣 | 九龍城 | 觀塘
港島區 西環 | 上環 | 中環 | 灣仔 | 銅鑼灣 | 天后 | 炮台山 | 北角 | 西灣河 | 筲箕灣
搜索
樓主: ballballlover
打印 上一主題 下一主題

[鳳城信箱] 12月早餐及雙飛優惠繼續

初級會員

我都鐘意有預約,但希望大家能接受一點彈性安排。

如果一定要指定時候囡囡可以接待你們。行政上完全可以做 ...
ballballlover 發表於 2011-12-26 11:50

做預約生意有時就係咁,有D哥仔真係唔想遲到,好似我.我每次都早-5-10分鐘到,睇下其他女女咁....
其實應該問下女女可唔可以接受到5-10分鐘等待時間,如果真係遲到,又會唔會可以比番小小貼士咁呢??
冇遲既當然冇問題啦!!!

高級會員

g3ko1

早上好現在早餐女女有;
LISA,東東,文文,小雪,
貝貝,思琪,小青
早餐9點半特價$340
2月16日起中午12點後$410
歡迎打26260933詢問

初級會員

預約制度確實為客人節省左唔少時間同約到心頭好的機會,如果次次要去排隊輪候,客人內心焦急焦慮可想而知,去多一兩次都等唔到真系會令客人打退堂鼓,你想我再去都幾難。
由於現今上網者衆,資訊轉播快,好多行家為左吸納網客都會在這裏開設信箱,提供即時最新訊息,同客人吹下水,接受預定等,對公司及客人都有好處,生意真系會好左。親眼見證某金XX預約客真系佔左三四成,若果保留到呢的客人長期幫襯,業務收益就有保証,至於是否留到客人又要睇下其他因素,場內設施,囡囡質數及數量,收費,招呼,客人安排上房等。由於先天環境條件,金XX在有限資源下做得不錯,但礙於諸多限制更上一層恐怕不容易。不過亦提供左一個上網預約成功例子。
水餃店由於系新成立,裝修設備新淨及齊備系吸引之處,細微之處諸如毛巾夠厚及新淨足見主事人肯落本錢去令客人滿意,囡囡數量令人驚訝而質量越來越好是不爭事實,價錢亦很聰明訂於$360∕45分(近價,以前更平),比同行低,唔好睇少呢$10差距,別家再平無保証,你同價咩囡囡唔夠我多,你貴的咩客人更加唔會咁易落搭,一律細鍾方便計數,囡囡都無咁辛苦,45分你做得幾Q?水餃店人事管理方面亦見功夫,可謂恩威並重,囡囡服從性強,BOBO對囡囡好關心,而有個別員工亦透露老細待他們不薄,其他鍾房服務態度及工作熱誠都唔錯,雖然客多,而然房間每次客人出房都例必會主動清潔乾淨,值得一讚。
任何一個機構發展到一定程度必然有問題產生,設施不足及人手不夠是兩大問題。房間唔夠用咪租多房囉,不過成本及往返時間都系問題,人手亦要多的,點及中央理處理好。鍾房工作量亦系另一問題,業務高峯期電話響不停,又要叫囡囡睇鍾,叫囡囡落鍾,又收錢找錢,壓力大可想而知,邊有時間上綱呀,所以5点後通常都不會回覆電郵,平常事也,所以取消網上預約系明智之舉。
我覺得水餃店現已到達一個樽頸位置,要如何保持現今營業額或再進一步值得主事人老闆等詳細分折,謀求解决如今衍生問題的方案,同時計劃下一步發展方針,做到客人與公司双蠃局面,方為上策。

初級會員

3. 保留預約但改變規則 (請發表如何改)。
視乎囡囡數目(10個以下,如早餐時段),暫停預約,以應付 walk-in 客.
那天"當旺"囡囡可否網上公告那時段可預約,或已"Full booking".可望減少來電.

2萬

5萬

禁止訪問

波波版主

Medal No.1Medal No.2Medal No.3medal_cc3medal2501-e21medal_dig1g7kkkn43n40footballa3a4a5a6a12a14a17a19QQ2QQ6QQ28QQ30foodphonetravelgirl

初級會員

BOBO妹,LV今天上班嗎?

1萬

版主

medal_didinga5a6a12a21a26lottery

其實預約我都覺得一定要有,我之前係報告都講過,不過就認真實行,吾好話一些時間有,一些時間無,正價又好,特價又好,兩者都係消費,而預約方面就約左囡囡可等5-10分鍾,如個客放飛機及時常遲到,可不接受這會員預約,等的時間可讓囡囡休息一陣,呢樣做法甜品屋就做得好好,不過此終都係水餃店的决策,不便多講.免得好似甜品屋事件咁,好似著數哥咁,大家係成年人,講過D事做過的事要算吾可以數,話要大鍾就大鍾,自己有事做就轉細鍾,吾好話人哋之前點,要問就問自己講過什麼,試問係超級市場貪一粒糖同一包糖有無分別,你可吾可以話貪一粒糖就吾係貪.
用青春賺的錢難賺回青春.用幸福換來的錢難換回幸福.用愛情索取的錢,難索回愛情.即使用一生得到全世界的錢,全世界的錢買不回你的一生.

高級會員

g3ko1

BOBO妹,LV今天上班嗎?
hkaudio 發表於 2011-12-26 12:31

你好,,,,,,,
LV今天上班,,,,,,
時間可能是2點後,,,,,,,

高級會員

g3ko1

好消息,,,,
維維明天上班時間是早上10點,,,,,
早餐9點半特價$340